Interview met fotografe Marlou van Loutje fotografie & styling

03 jan, 2024

Voor deze blog hebben wij fotografe Marlou van Loutje fotografie & styling geïnterviewd. Marlou is één van de fotografen waar wij mee samenwerken. We vinden het altijd leuk iets meer over elkaar te weten te komen, de persoon achter al die mooie foto's!

Hoe lang ben je al fotograaf?
Ik ben van jongs af aan al bezig met, en geïnteresseerd in fotografie, kunst, styling en het pimpen van meubels. Naast een opleiding als fotografe, heb ik een opleiding gedaan speciaal gericht op interieurfotografie en ben nu dus al een aantal jaar interieur/vastgoedfotograaf. Verder maak ik ook Digital Art en verkoop deze o.a. via Werk aan de Muur.

Hoe ben je fotograaf geworden?
Ik heb dus de benodigde opleidingen gevolgd en ben heel veel gaan oefenen. Met fotografie raak je nooit uitgeleerd. Ik blijf mezelf ontwikkelen, behalve fotografie maak ik ook 360graden foto’s en video’s.

Wat is het proces voor het fotograferen van verhuurobjecten?
Met het fotograferen van verhuurobjecten is het heel belangrijk om goed te overleggen met de opdrachtgever wat de wensen zijn. Is het al helemaal gestyled of kan ik daar ook nog wat in betekenen. Meestal komen de opdrachten binnen via de website en hebben de opdrachtgevers aan de hand van mijn foto’s de keuze voor mij gemaakt, en weten dus al wat mijn fotografiestijl is. Na uitgebreid overleg via de telefoon stuur ik een bevestiging met nog wat tips, dan prikken we een datum waarop ik langskom. Ik neem uitgebreid de tijd om mooie overzicht, sfeerfoto’s en foto’s van de directe omgeving te maken, zodat het een mooie complete fotoserie wordt. In overleg maak ik ook foto’s van attracties of bezienswaardigheden, dit om de gasten een mooi beeld te geven van wat er allemaal te doen is als ze gaan boeken.

Hoe lang duurt het doorgaans om een woning te fotograferen?
Dit ligt helemaal aan het aantal ruimtes en hoe het is ingericht. In een kamer waar alleen een bed staat en verder weinig aankleding kan je natuurlijk minder sfeerfoto’s maken dan in een kamer met authentieke details en een uitgebreide inrichting. Maar hoe de ruimte ook is, neem ik altijd de tijd om zijn pluspunten goed naar voren te laten komen, maar wel zo dat het een realistisch beeld is van hetgeen je kunt verwachten als gast.

Wat vind je het leukst aan het fotograferen van verhuurobjecten?
De verschillende plekken waar je komt, de mensen die je ontmoet en natuurlijk de mensen blij maken met een mooie fotoreportage van hun verhuurobject.

Met welke uitdagingen ben je in je carrière als fotograaf geconfronteerd?
Je moet met heel veel factoren rekening houden. Het scheelt veel als je mensen zo goed mogelijk van tevoren instrueert. Maar er zijn altijd factoren waar je geen invloed op hebt, zoals bijvoorbeeld het weer. Een mooie omgeving wil je toch het liefst fotograferen met mooi weer. Maar gelukkig ben ik heel flexibel en is daar altijd weer een oplossing voor te vinden door toch nog een andere datum te prikken of eventueel nog een keer terug te komen voor de foto’s buiten.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste trends op het gebied van fotografie?
Als fotograaf raak je nooit uitgeleerd, ik hou alles in de gaten op het gebied van fotografie en styling. En mocht het nodig zijn dan ga ik ermee aan de slag om nieuwe technieken eigen te maken. Maar blijf wel vasthouden aan mijn eigen stijl die ik ontwikkeld heb.

Wat vind je van het belang van hoogwaardige fotografie voor vakantiewoningen?
Het is de eerste indruk die mensen krijgen als ze op zoek gaan naar een accommodatie en doorslaggevend in hun keuze om te boeken. Een goede indruk van de sfeer en een realistisch beeld is super belangrijk, zodat de mensen precies weten wat ze kunnen verwachten.

Als mensen zich geen fotograaf kunnen veroorloven, heb je dan goede tips hoe ze zelf toch mooie foto's kunnen maken van hun verhuurobject?
Mijn mening is dat goede foto’s zichzelf terugverdienen omdat het aantal boekingen dan ook omhoog zal gaan. Het is een investering die zichzelf uitbetaald. Gemiddeld heb je de investering al na 3 boekingen terugverdient.  Een fotograaf heeft de juiste apparatuur en kennis om mooie foto’s te maken.

Heb je weleens iets geks meegemaakt tijdens een shoot?
Je maakt super veel leuke en ook gekke dingen mee tijdens de shoots. Ik adviseer b.v. altijd om huisdieren tijdelijk even ergens onder te brengen in een andere ruimte of iets dergelijks. Tijdens het fotograferen van een object was er een super schattige nieuwsgierige kat die steeds ergens opdook. Ik heb de kat even in een andere kamer gezet en ineens zat hij weer in de tuin. Later wilde ik een foto maken van een kamer boven, zat hij in één keer op de vensterbank. Dit ging een tijdje zo door. Later kwam ik erachter dat er 2 vrijwel identieke katten waren.

Ben je nog op zoek naar een fotograaf, kijk dan eens op Marlou haar website voor meer informatie: www.loutjefotos.nl