Interview met fotografe Lisa van DRÖMHUS

18 okt, 2023

Voor deze blog hebben wij fotografe Lisa van DRÖMHUS geïnterviewd. Altijd leuk om eens wat meer te weten te komen over de dame achter de camera, een kijkje achter de schermen. Ze maakt erg mooie foto's en sinds deze zomer werken wij samen! Wie weet kan Lisa iets voor u betekenen?

Hoe lang ben je al fotograaf?
Ik heb altijd al een voorliefde voor fotografie gehad. Op mijn 15e kocht ik mijn allereerste echte spiegelreflex camera. Na jaren als hobby te hebben gedaan ben ik sinds januari 2023 echt begonnen met mijn bedrijf in interieurfotografie.

Hoe ben je fotograaf geworden?
Zoals ik al aangaf, heb ik altijd een voorliefde gehad voor fotografie. Dit was vooral altijd hobbymatig, ik vond het vooral heel leuk. Tot ik op een gegeven moment in contact kwam met interieurfotografie. In mijn beroep als interieurontwerper kwam je het af en toe tegen, het wekte mijn interesse, want dit is iets waar twee grote passies samenkomen. Dat ik dat dan ook nog eens mijn werk mag noemen is fantastisch!

Wat is je ervaring met het fotograferen van verhuurobjecten?
Mijn ervaring ligt voornamelijk bij het fotograferen van gerealiseerde interieurontwerpen en unieke ingerichte woningen. Maar in de basis is dit natuurlijk gelijk. Ik zorg ervoor dat een woning, een verhuurobject zo aantrekkelijk mogelijk wordt vastgelegd zodat de potentiële huurder het gevoel heeft hier echt graag te willen overnachten.

Wat is het proces voor het fotograferen van verhuurobjecten?
We starten met een kennismakingsgesprek, dit is in de meeste gevallen online of telefonisch. We bespreken je wensen, wat voor verhuurobject is het, welke klant moet het aanspreken en wat voor soort foto's wil je. Wanneer er een akkoord is om te gaan fotograferen, bespreken we een datum en kom ik op locatie. Ik bekijk eerst het object en ga vervolgens aan de slag. Met mijn expertise als interieurontwerper weet ik de ruimte extra aantrekkelijk te maken. Ik stijl dus vaak ook nog bepaalde hoeken waar nodig om het beeld nog pakkender te maken. Na de shoot is het streven binnen 3 werkdagen een sneakpeek te sturen. En binnen twee weken heb je een geheel nieuwe beeldbank wat kan variëren in het aantal beelden. Dit omdat ik wil leveren wat goed is. Ik vind het zonde je een aantal mooie beelden niet te gunnen terwijl het de reeks compleet zou maken. Je krijgt dus een mooie bewerkte reeks foto's die een perfecte afwisseling zijn van staande en liggende beelden, overzichtsfoto's en detail shots.

Hoe lang duurt het doorgaans om een woning te fotograferen?
Met een gemiddelde woning moet je rekening houden met 2 uren fotograferen op locatie.

Wat vind je het leukst aan het fotograferen van verhuurobjecten?
Het leukste is voor mij om alle potentie die er in de woning zit eruit te halen met mijn fotografie. De woning precies zo vast te leggen als die is en mensen enthousiasmeren om hier te willen verblijven.

Met welke uitdagingen ben je in je carrière als fotograaf geconfronteerd?
De grootste uitdaging is toch altijd om een ruimte echt zo vast te kunnen leggen zoals hij is. Wanneer je bijvoorbeeld een kleine woning hebt is dit soms een uitdaging deze zo realistisch mogelijk op beeld te krijgen. Gelukkig leer je van ervaringen!

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste trends op het gebied van fotografie?
Ik hou mezelf scherp door af en toe weer een nieuwe cursus interieurfotografie te volgen. Daarnaast ben ik erg actief op instagram waar natuurlijk de mooiste beelden voorbij komen. Hier zijn veel trends op dit gebied te ontdekken. En ook Pinterest is een grote inspiratiebron op het gebied van fotografie om de laatste trends bij te houden.

Wat vind je van het belang van hoogwaardige fotografie voor vakantiewoningen?
Hoogwaardige fotografie zit voor mij niet per se in apparatuur, dat is natuurlijk belangrijk. Maar het oog voor detail is voor mij van belang. Zodra je de mooiste, kleine details mist is de beeldbank niet compleet en zul je nooit het juiste gevoel bij de potentiële huurder krijgen.

Als mensen zich geen fotograaf kunnen veroorloven, heb je dan goede tips hoe ze zelf toch mooie foto's kunnen maken van hun verhuurobject?
Tegenwoordig zijn de camera's van onze smartphones ontzettend goed. Hierdoor kun je zelf aan de slag wanneer je geen fotograaf kunt veroorloven. Belangrijk hierbij is dat je goed licht hebt, zorg voor strakke lijnen en een goede afwisseling in overzichtfoto's en detailshots. Zorg er daarnaast voor dat het natuurlijk netjes is en dat je de foto's realistisch bewerkt. En laat je inspireren door goede foto's en kopieer de standpunten waaruit deze zijn gefotografeerd.

Heb je weleens iets geks meegemaakt tijdens een shoot?
Echt iets geks heb ik nog niet meegemaakt. Wel dat er eens kinderen aanwezig waren bij het fotograferen van een woning. Ideaal is het niet, want dit kost tijd, een kind vind het ontzettend interessant wat je aan het doen bent. Nu vind ik dit niet een heel groot probleem want ik ben dol op kinderen en kan hier goed mee omgaan. Maar ik wil je wel aanraden om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Gelukkig verder (nog) nooit iets geks meegemaakt!

Ben je nog op zoek naar een fotograaf, kijk dan eens op Lisa haar website voor meer informatie: www.dromhus.nl